banner2023

GIGANT APELDOORN | 3 / 4 NOVEMBER 2023 | ­Facebook | Instagram | youtube  

EXTOL (NO)

progressive metal

Wij hebben nog nooit de loterij gewonnen, maar het feit dat Extol headliner is van het Brainstorm Festival 2023 voelt misschien wel als een nóg grotere winst. Hier hadden we simpelweg niet van durven dromen, omdat de band al jarenlang niet meer actief is. Maar soms valt het kwartje de goede kant op, en die situatie doet zich nu voor. Kortom, Extol is onze geweldige headliner!

Extol werd in 1993 opgericht en maakte met het debuut-album ‘Burial’ grote indruk. Ook het daaropvolgende ‘Undeceived’ was een schot in de roos, en de Noren werden opgepikt door het grote Century Media. Vervolgens ging het snel. De band liet hun death-metal sound los op het thrashy album ‘Synergy’, ging experimenteren op ‘The Blueprint Dives’ om vervolgens abrupt hun snelle opmars te staken. 

In 2013 was Extol ineens even terug met het gelijknamige album ‘Extol’ dat via Indie Recordings verscheen. Maar ook daarna werd het stil. Tot bekend werd dat de band in het najaar van 2023 een reünieshow zouden doen in de Verenigde Staten. Daar sloegen wij meteen op aan, en na wat onderhandelen kwam Extol tot het besluit ook op het Brainstorm Festival in Apeldoorn te spelen. Hoe vet is dat? Zorg dat je deze unieke kans niet mist!

 

XANDRIA (DE)

symphonic metal

Xandria keert terug naar het Brainstorm Festival! De band stond in 2017 al eens bij ons op de planken, toen vlak voor het festival afscheid werd genomen van zangeres Dianne van Giersbergen. De band verdween vervolgens uit beeld, maar met zangeres Ambre Vourvahis is Xandria terug. En hoe! Het nieuwe album ‘The Wonders Still Awaiting’ is bijzonder sterk, en we zijn dan ook trots dat Xandria opnieuw Apeldoorn bezoekt.

De wortels van Xandria reiken terug tot 1994, al is er pas sprake van een band sinds 1999. Hoewel de band af en toe een wisseling achter de microfoon kende, groeide de Duitsers uit tot een grote internationale naam. Albums als ‘Neverworld’s End’, ‘Sacrificium’ en ‘Theater Of Dimensions’ vonden hun weg naar de alsmaar groeiende fanschare.

Met het nieuwe ‘The Wonders Still Awaiting’ doet Xandria er nog een schepje bovenop. Zowel muzikaal als tekstueel levert de band hiermee een actueel visitekaartje af welke niet valt te negeren. Xandria is simpewel uitgegroeid tot een van de grootste symphonic metalbands in Europa. Fantastisch om zo’n band bij ons op het Brainstorm Festival op de planken te hebben staan!

 

SERENITY (AT)

symphonic power-metal

Het vastleggen van Serenity lag misschien een beetje voor de hand. Zanger Georg Neuhauser was afgelopen jaar immers aanwezig met Fallen Sanctuary. Daarbij maakte hij dusdanig veel indruk op ons en het publiek dat het uitnodigen van zijn voornaamste band, Serenity, een logisch vervolg was.

De Oostenrijkse band bewandelt de dunne scheidslijn tussen power-metal en melodic metal, waarbij de nummers worden voorzien van historische verhalen. Niet verwonderlijk, want Georg Neuhauser is in het dagelijks leven geschiedenisdocent. Alleen krijgen zijn leerlingen de lessen niet zo mooi verpakt als dat Serenity ze op het Brainstorm Festival presenteert.

Door de jaren heen is Serenity uitgegroeid tot een van de betere Europese bands binnen het genre, met een trouwe, loyale fanschare. Op het Brainstorm Festival gaat de band ongetwijfeld een geweldig visitekaartje afgeven met flitsende gitaarsolo’s, snelle gitaarpartijen en de heerlijke zang van Georg Neuhauser. Komt dat zien!

 

TEMPERANCE (ITA)

heavy metal

Een nieuwe zangeres achter de microfoon en een nieuw album op zak, dat vlak voor het Brainstorm Festival het levenslicht ziet: Temperance komt terug naar Apeldoorn! Twee jaar geleden maakte de band grote indruk met hun aanstekelijke melodic metal en de meerstemmige zangpartijen. Sindsdien is er het een en ander veranderd bij de Italiaanse band, maar vooral zijn ze veel bekender geworden.

De afgelopen twee jaar leek Temperance bijna constant onderweg. De band tourde door alle uithoeken van Europa en zag hun fanschare alsmaar groeien. Of het nu een klein café was of een groot poppodium: overal kregen de Italianen de handen op elkaar.

Met het gegeven dat de band hun nieuwe album presenteert op het Brainstorm Festival is het cirkeltje rond. Twee jaar terug een interessante naam die nog niet heel bekend was in Nederland, nu uitgegroeid tot een serieuze speler in de metalscene waar iedereen naar uit zal kijken!

 

IN VAIN (NO)

progressive death-metal

Wie de afgelopen jaren In Vain op de voet heeft gevolgd, weet dat deze Noorse band altijd kwaliteit levert. Niet alleen op hun albums, maar zeker ook tijdens liveshows. In 2009 en 2010 was de band al eens te zien op het Brainstorm Festival, maar na zo’n lange tijd kunnen wij niet wachten tot het weerzien een feit is!

En In Vain komt niet met lege handen… De band viert dit jaar het 20-jarig bestaan en dat gaat tijdens het Brainstorm Festival worden gevierd met een show waarin alle hoogtepunten passeren. En dat alles gegoten in overweldigende progressive death-metal, voorzien van afwisselende zangpartijen: van grunts en screams tot (meerstemmige) cleane vocals. Dit wordt genieten met een hoofdletter G!

 

FELLLOWSHIP (UK)

prower metal

In korte tijd weet Fellowship steeds meer fans voor zich te winnen. Niet verwonderlijk, want de bandleden komen uiterst sympathiek over en maken ook nog eens een heerlijk potje power-metal. Daarbij is opzichtig gespiekt bij Twilight Force, waarmee de band dit jaar ook een tour door Japan doet. Het geeft nog maar eens aan dat deze heren serieus aan de weg timmeren.

Om een goede indruk te krijgen loont het de moeite wat video’s op YouTube te bekijken. Stilzitten is daarbij niet mogelijk, en ook weet de band bij alle kijkers een glimlach of het gezicht te toveren. Dat wordt genieten op het Brainstorm Festival, wat tevens de eerste show op Nederlandse bodem is voor Fellowship!

 

HAMRADUN (FO)

doomy folk-rock

De desolate eilandengroep boven de Britse eilanden blijkt vruchtbare grond te zijn voor hoogstaande muziek. Zo stonden de heren van Hamferd al eens bij ons op de planken, en dit keer is het de eer aan Hamradun. De folk-rock band werd opgericht door een ex-lid van Hamferd, en de band timmert inmiddels stevig aan de weg in Europa.

In hun nummers staat Hamradun stil bij legendes en verhalen van de Faeröer Eilanden. Daarbij zingt de band in hun eigen taal, die slechts door 52.000 mensen wordt gesproken. Het geeft de songs een extra dimensie mee. Muzikaal zijn er bovendien invloeden uit de doom-metal en de folk-rock waar te nemen.

Het maakt Hamradun tot een meer dan interessante band. Om dat te benadrukken verzorgt de band een bijzonder optreden in onze theaterzaal. De vaste bezoekers van het Brainstorm Festival weten dan genoeg: dit wordt genieten!

 

LYRRE (PL)

progressive metal

Lang, lang geleden zou Eluveitie de eerste editie van het Brainstorm Festival headlinen. De band moest destijds helaas wegens ziekte annuleren. Sindsdien lukte het nooit meer om een match in onze agenda’s te vinden. Wel haalden we Cellar Darling, bestaande uit ex-leden van Eluveitie. En dit keer komt Lyrre, met in de gelederen hurdy-gurdy speler Michalina Malisz (ex-Eluveitie).

De zangeres heeft met Lyrre een succesvol concept te pakken, wat liefhebbers van female fronted metal, folk-metal, melodic metal en zelfs death-metal moet aanspreken. De sound van de hurdy-gurdy, de donkere gitaarpartijen en de lekkere melodieën maken Lyrre tot een feest. Het kan niet anders of Lyrre gaat uitgroeien tot een grote naam!

 

CONFESSION OF A TRAITOR (UK)

melodic metalcore

Agressieve muziek om mensen positief op te bouwen! Die uitspraak is van Confessions Of A Traitor, de Engelse metalcore band die de laatste tijd hard aan de weg timmert. Zo hard zelfs dat ze een platendeal wisten te scoren bij Facedown Records. Confessions Of A Traitor, kortweg COAT, is daarmee de enige Europese band op dit kwaliteitslabel.

En agressief, dat is de muziek van COAT absoluut! De volumeknop gaat helemaal open wat resulteert in een energieke live-show. Moshpit gegarandeerd! En dat alles om een positieve boodschap uit te dragen.  ,,We want to provide an escape for people, to embrace their belief when all else is lost’’, zeggen de heren. Al tien jaar lang timmert COAT aan de weg en ein-de-lijk zij ze te zien in Nederland!

 

LEONOV (NO)

post-rock/metal

Voor de trouwe bezoekers van het Brainstorm Festival is Leonov geen onbekende naam. In 2016 reisde de band voor het eerst af naar Apeldoorn en liet een verpletterende indruk achter. Twee jaar later keerde Leonov terug, ditmaal voor een speciale show in onze theaterzaal. En opnieuw kon je een speld horen vallen. Zo overweldigend was hun show.

Drie keer is scheepsrecht, dus halen we Leonov terug. En met een reden: de band brengt dit jaar een nieuw album uit. Opnieuw krijgt Leonov een plek in onze theaterzaal, waar de Noorse post-rock/metal band zich heerlijk kan uitleven. Dit belooft ongetwijfeld weer een hoogtepunt te worden op het jaarlijkse Brainstorm Festival!

 

ANGELIC FORCES (NL)

80's hardrock

Tal van internationale artiesten mogen dan op de planken staan bij het Brainstorm Festival, we vergeten ook de Nederlandse metalscene niet. Met Angelic Forces halen we een sterk opkomende band uit het noorden van ons land in huis. De heren spelen 80’s hardrock en doen dat – getuige hun nieuwe album ‘Arise’ – erg goed

Inmiddels lukt het Angelic Forces om ook steeds meer over de grens te kijken. Al die ervaring neemt de band mee naar Apeldoorn, voor een vette hardrockshow die alles bevat wat je maar van zo’n concert verwacht. Gillende gitaren, catchy refreinen en lekker headbangen. Angelic Forces zal ons land goed vertegenwoordigen. Douze points!

 

NEVERUS (NL)

progressive death-metal

Wie Neverus zegt, zegt Wintersun. Het is namelijk overduidelijk wie het grote voorbeeld is geweest voor Neverus. Maar spieken bij Wintersun is absoluut geen schande, en de Nederlanders zijn er bovendien in geslaagd een eigen twist te geven aan die inspiratiebron. Dat leverde een knaller van een debuut-album op: ‘Burdens Of The Earth’.

Geheel terecht speelde Neverus afgelopen jaar op ProgPower Europe, en een vervolg op het Brainstorm Festival was dan ook niet meer dan een logische stap. De heren openen op de vrijdagavond op onze mainstage, en dat zal voor het publiek een flinke uitdaging worden. Want wanneer Neverus eenmaal is uitgeraasd, heeft dat nog een heel festival te gaan!