TOURNIQUET (USA)

progressive metal

Headliner van de 11e editie van het Brainstorm Festival is de Amerikaanse metalband Tourniquet. Sinds 2009 is de band niet meer in Europa geweest, wat deze exclusieve show extra bijzonder maakt. Bovendien presenteert de band bij ons het nieuwe album: ‘Gazing At Medusa’. Daarvoor wist Tourniquet zanger Tim ‘Ripper’ Owens te strikken. Ook is er een gastrol weggelegd voor topzanger Deen Castronovo (Journey). 

Voor de enige Europese show van 2018 op het Brainstorm Festival brengt Tourniquet niemand minder dan zanger Les Carlsen (Bloodgood) mee. Sinds de jaren ’80 heeft hij grote successen geboekt met Bloodgood. De band stond in 1993 eenmalig op Nederlandse bodem, dus het weerzien met Les Carlsen is bijzonder.
Tourniquet behoeft verder geen introductie. De band debuteerde in 1990 met het album ‘Stop The Bleeding’, gevolgd door het minstens zo succesvolle ‘Psycho Surgery’ in 1991. Precies 25 jaar geleden zong Les Carlsen al eens een album in voor de band, die door de jaren heen keer op keer successen boekte met hun albums. Daarbij waren voor Tourniquet de positieve kijk op het leven en de afkeer van dierenmisbruik terugkerende thema’s.

Live is Tourniquet diverse keren in Nederland te zien geweest. Memorabel was hun eerste show op het Flevo Festival, waarbij de ervaren band na een half uur moest stoppen. Tot woede van de fans. Later keerde de band terug naar het openlucht festival om het publiek opnieuw voor zich te winnen. Ook was Tourniquet te zien in een stampvol Luxor, maar daar bleef het aantal Nederlandse shows bij. Tot nu. Mis het vervolg op het Brainstorm Festival niet!

ERIC CLAYTON AND THE NINE (USA/NL)

epic gothic rock

Alsof de komst van Tourniquet nog niet bijzonder genoeg is, heeft het Brainstorm Festival ook Eric Clayton And The Nine binnengehaald. We kennen Eric Clayton uiteraard als zanger van de Amerikaanse symfonische gothic-rock band Saviour Machine. Momenteel woont hij in Europa en heeft hij een nieuwe band om zich heen geformeerd. Verwacht covers van Saviour Machine en David Bowie en nog veel meer.

De naam is al even gevallen: Saviour Machine. Op theatrale wijze bracht de band het bijbelboek Openbaringen tot leven. De band werd in 1989 opgericht en debuteerde vier jaar later met het album ‘Saviour Machine 1’. Het U2-achtige gitaarwerk, de David Bowie-achtige zang en de gothic-benadering maakten van Saviour Machine meteen een cultband. 

Toen Eric Clayton eenmaal begon aan het op muziek zetten van het bijbelboek Openbaringen steeg de band naar ongekende hoogte. Deze Legend-serie is echter nooit afgerond, omdat Saviour Machine uit elkaar viel. In 2012 deed de band nog wel een reeks akoestische optredens in Europa, waarvoor Brainstorm Festival een show organiseerde in Theater Odeon in Zwolle. Sindsdien wachten de fans met smart op de terugkeer van Eric Clayton.

Beste mensen, dat moment is nu gekomen! Zaterdagavond 10 november schrijft Eric Clayton opnieuw geschiedenis!


PYRAMAZE (DK/USA)

progressive metal

Direct na de oprichting in 2001 door drummer Morten Gade Sørensen (Wuthering Heights, Anubis Gate) wist Pyramaze de aandacht te trekken. Achter de microfoon nam namelijk Lance King (Balance of Power) plaats. Na twee albums gaf hij het stokje over aan Matt ‘Iced Earth’ Barlow, wat Pyramaze opnieuw in de schijnwerpers plaatste.

Na een break keerde de band in 2015 sterk terug. Er werd een deal gesloten met Innerwound Recordings (Leah, Wind Rose, Angel Nation) en met ‘Disciples Of The Sun’ koos Pyramaze voor heerlijke melodic metal met een meer progressieve sound. Die sterke combinatie werd in 2017 vervolgd met ‘Contingent’, wat resulteerde in een co-headliner show op Progpower Europe.

Oh ja, en als gitarist stapte producer Jacob Hansen (Epica, Kamelot, Volbeat) de band in. Alleen al de kans om hem live aan het werk te zien is iets waarvoor de liefhebbers van progressieve metal graag naar Apeldoorn zullen afreizen. Bovendien is de show op het Brainstorm Festival de enige kans om Pyramaze dit jaar op de planken te zien in Nederland. Niet te missen!

POWER QUEST (UK)

power-metal

Het verhaal van Power Quest is sterk verwant met dat van DragonForce. Eigenlijk kun je Power Quest zien als het jongere broertje van de Engelse power-metal grootmacht. Die vergelijking komt voort uit het feit dat oprichter Steve Williams ooit bandlid was van DragonForce. In 2001 begon hij aan zijn nieuwe avontuur met Power Quest, om er twaalf jaar later de stekker uit te trekken. Drie jaar lang is het stil, maar dan keren de Engelsen terug.

Innerwound Recordings (Leah, Pyramaze, Angel Nation) brengt in 2017 het nieuwe album ‘Sixth Dimension’ uit, waarmee Power Quest laat horen nog altijd relevant te zijn. De aanstekelijke power-metal wordt bijzonder goed ontvangen, en de band trekt door Engeland als support van – jawel – DragonForce. Ook volgden er mooie shows in Zweden en zelfs Japan.

Op het Brainstorm Festival komt Power Quest laten zien waar zij goed in zijn: het publiek entertainen met een hoogstaand portie power-metal. Muzikaal steekt de band dusdanig goed in elkaar dat ook liefhebbers van andere genres toch even een kijkje moeten nemen. Extra bijzonder: dit wordt de eerste Nederlandse show van Power Quest sinds hun reünie!


SIGNUM REGIS (SK)

power-metal

Signum Regis komt terug naar Nederland! De band was de voorbije jaren diverse keren te zien op de podia in ons land en stond ook al eens op het Brainstorm Festival. Toch dateert hun laatste show op Hollandse bodem alweer van maart 2016. Reden genoeg dus voor een herhaling.

De Slowaken wisten de laatste jaren aan de hand van Ulterium Records snel naam te maken. Ook kwam er stabiliteit in de line-up, met de komst van zanger Mayo Petranin. Daarvoor maakte de band gebruik van wisselende zangers waaronder Göran Edman (Yngwie Malmsteen), Matt Smith (Theocracy) en Thomas L. Winkler (Gloryhammer).

Met hun vlotte power-metal en makkelijk meezingbare refreinen is Signum Regis op voorhand een niet te missen band op het Brainstorm Festival. Te meer omdat de band keer op keer een uitstekende live-show weet neer te zetten. En het is de enige kans dit jaar om de band live aan het werk te zien in ons land!


FEDERICO TRUZZI (ITA)

classical piano

Samen met zangeres Federica vormt hij het gezicht van de Italiaanse gothic-metal band Sleeping Romance. Maar gitarist Federico Truzzi heeft veel meer in huis. Of het nu klassiek is of epische filmmuziek, Federico draait er zijn hand niet voor om. Dit jaar resulteerde dat in zijn solo-album ‘The Great Grey Ocean’.

Op het Brainstorm Festival neemt Federico plaats achter de piano om zijn solo-werk in de theaterzaal te laten horen. Hij wordt daarbij begeleid door de dames van 2Strings, wat het klassieke component in zijn muziek extra zal benadrukken. Tussen als het gitaargeweld op het Brainstorm Festival belooft Federico Truzzi een spectaculair rustpunt te zijn!


DIVINER (GR)

heavy metal

De Griekse heavy metal band Diviner keert terug naar Nederland. In 2016 deed de band ons land reeds aan voor enkele optredens om hun succesvolle debuut-album ‘Fallen Empires’ te promoten. En dat bezoek viel zeer in de smaak. Een ieder die Diviner live aan het werk zag, was meteen overtuigd van de kwaliteiten van deze band. 

Sindsdien stond Diviner dan ook op het verlanglijstje van het Brainstorm Festival. In november is het dus zo ver. Bij ons presenteert Diviner meteen wat nieuwe songs van het tweede album waar nog hard aan wordt gewerkt. Ook die cd zal het licht zien via het Zweedse kwaliteitslabel Ulterium Records. Het concert belooft zodoende een mooi voorproefje te worden!

Wat kun je verwachten? Diviner speelt agressieve, riff-georiënteerde heavy metal voorzien van de bevlogen vocalen van Yiannis Papanikolaou. In de band vinden we ook Franky Samoilis van InnerWish terug en dan weet je dat de lat hoog ligt. Wie wil genieten van gedegen kwaliteitsmetal moet de show van Diviner zeker niet aan zich voorbij laten gaan!


ANGEL NATION (UK/FIN)

gothic-metal

Met Angel Nation halen we een bijzondere band naar het Brainstorm Festival. Achter de microfoon van de Engelse gothic-metal band staat namelijk niemand minder dan Elina Siirala, de huidige zangeres van Leaves' Eyes. Dat gegeven alleen is al genoeg reden om Angel Nation te komen bekijken. Maar er is meer aanleiding: de band is gewoon ontzettend goed.

De band werd in 2011 opgericht door zangeres Elina. Zij koos destijds voor de naam EnkElination, waarbij het Finse woord 'enkeli' staat voor 'angel'. Pas in 2016 werd de naam veranderd in Angel Nation, waarna de band een contract tekende bij Innerwound Recordings (Leah, Power Quest, Pyramaze). Aan live-ervaring geen gebrek, zo stond de band reeds op Camden Underworld en Bloodstock Open Air.

Na het vertrek van Liv Kristine bij Leaves' Eyes werd Elina gevraagd als zangeres voor de populaire gothic/viking metalband. Zij tourde in 2016 met de band door de Verenigde Staten. In 2017 volgde een tour met Sabaton. Maar nu is Elina terug met haar eigen band Angel Nation. En het Brainstorm Festival heeft de enige Nederlandse show dit najaar. Verplichte kost!


LEONOV (NO)

post-rock

Wie in 2016 het Brainstorm Festival bezocht en zaterdagmiddag tijdig in de grote zaal aanwezig was, zag daar een pareltje aan het werk op het podium: Leonov. De band kreeg met hun post-rock in combinatie met indringende zwart-wit-beelden de zaal meteen stil. En dat bleef het gedurende hun hele set. Een luid applaus was hun deel.

Afgelopen jaar kwam Leonov terug naar ons land, ditmaal voor een show op het female metal event FemME in Eindhoven. Ook daar wist de band tal van nieuwe fans aan zich te binden. En nu Leonov nieuw werk beschikbaar heeft, is een show op het Brainstorm Festival een logisch vervolg.

Om er weer een speciale ervaring van te maken, wordt het concert gehouden in de theaterzaal. In een relaxte sfeer kunnen de atmosferische muziek en de heldere zang van Tåran Reindal extra doordringen. Dit wordt onvergetelijk!


DESPICABLE HEROES (NL)

metalcore/death-metal

Het zijn echte helden, de jongens van Despicable Heroes. De voorbije jaren heeft de band keihard gewerkt en dit jaar kwam daar de beloning: de band won de Metal Battle! Zowel de publieksprijs als de juryprijs gingen naar de mannen uit Barneveld en omgeving. Ineens stond Despicable Heroes op de kaart. Het lijstje festivals waar de band welkom is, groeit met de week. Stonehenge, Freakstock, Baroeg Open Air, allemaal halen ze de helden binnen.

Dat de Despicable Heroes veel in hun mars hebben, wist wij al langer. De band stond niet voor niets eerder op de planken bij het Brainstorm Festival. En nu ze de Metal Battle hebben gewonnen, geven wij hen graag opnieuw de kans om te schitteren. Muzikaal belooft dit een mooi feest te worden. De metalcore van voorheen is anno 2018 meer en meer doorspekt met death-metal, waardoor een muur van geluid ontstaat. De haren mogen los en geef deze helden een waar heldenontvangst!


OPUS IRAE (DE)

symphonic black-metal

Met Opus Irae halen we een verrassende band in huis die liefhebbers van extreme, symfonische metal zal verwennen. Dit najaar verschijnt het langverwachte debuut-album van deze Duitsers via het Zweedse cultlabel Endtime Productions. Kwaliteit dus gegarandeerd!

Opus Irae draait al even mee in de metalscene, en was ook reeds twee keer in Nederland te zien. Dat leverde de bands de eerste trouwe fans op in de Lage Landen. En met hun show op het Brainstorm Festival zullen de heren en dame heel wat nieuwe zieltjes winnen.

Bijzonder is dat de band – naast hun black-metal show op de mainstage – ook een optreden verzorgt in de theaterzaal. Daar geen black-metal, maar de nadruk komt hier te liggen op het klassieke en symfonische aspect van de band. Ook dat wordt een belevenis!


2STRINGS (ITA)

classical covers

Klassiek, jazz, blues en pop, de dames van 2Strings draaien er hun hand niet voor om. Gewapend met een viool en een cello steken zij onder meer populaire nummers in een nieuw jasje. In Italië boekt het duo daar steeds meer succes mee. Hun samenwerking met Federico Truzzi (Sleeping Romance) biedt hen de kans om hun kunsten ook op het Brainstorm Festival te laten zien.

2Strings komt op zaterdag 10 november twee keer in actie. Het duo verzorgt een eigen show en ondersteunt later op de dag Federico Truzzi bij zijn show in de theaterzaal van het Brainstorm Festival. Dit belooft heel mooi te worden!


J’ACCUSE (NL)

hardcore

J’Accuse is terug, en hoe! Op hun nieuwe album ‘Every Battle Leaves A Scar’ zijn de riffs harder, de refreinen grootser en klinkt de muziek volgens eigen zeggen bijna dansbaar.

Naast hardcore en punk speelt de band met stoner en post-rock, wat J’Accuse steeds interessanter maakt. Niet verwonderlijk dus om de heren op het Brainstorm Festival aan te treffen, waar de band de zaterdag mag openen op de mainstage. Kom hen supporten!