LIVING SACRIFICE (USA)

death-metal/metalcore

Met het vastleggen van Living Sacrifice als headliner voor de 10e editie, weet het Brainstorm Festival een heel bijzondere band naar Europa over te halen. Een naam die sinds jaar en dag op vele wensenlijstjes staat, maar sinds de oprichting in 1989 maakte de band slechts eenmaal de oversteek naar Scandinavië. Een bijzonder moment dus dat de vele fans - jong en oud - niet mogen missen. Living Sacrifice

Zoals gezegd begint het verhaal van Living Sacrifice in 1989. De Amerikaanse band maakt dan snel faam met hun agressieve death-metal, maar gooit het in 1997 over een andere boeg. De band tekent dat jaar een contract bij het grote Solid State Records en op het inmiddels vierde album verlegt Living Sacrifice hun grenzen richting de metalcore.

Het legt de band geen windeieren. Bands als As I Lay Dying, Demon Hunter en Underoath noemen Living Sacrifice als één van hun grote voorbeelden. Bovendien boort de band met de koerswijziging een nieuw publiek aan, terwijl ook de fans van het eerste uur de band trouw blijven. En nog altijd maken oudgedienden Bruce Fitzhugh en Lance Garvin deel uit van Living Sacrifice.

Door de jaren heen vonden diverse wisselingen in de line-up plaats, waarbij met name de komst van gitarist Rocky Gray in 1999 opvalt. Later maakte hij - naast zijn werk bij Living Sacrifice - als drummer furore met Evanescence en We Are The Fallen. Ook Arthur Green (Eso-Charis) sluit zich aan bij Living Sacrifice. En komt het dat de band anno 2017 nog altijd springlevend is.

En dat gaan we ervaren tijdens het Brainstorm Festival. De trip naar Europa grijpen de bandleden meteen aan om iets van het continent te zien. Kortom, niet alleen voor het publiek maar zeker ook voor de band wordt dit een ervaring om nooit meer te vergeten. Zorg dus dat je erbij bent op zaterdagavond als Living Sacrifice het jubilerende Brainstorm Festival afsluit!

XANDRIA (D)

gothic-metal

Trouwe bezoekers weten dat het Brainstorm Festival absoluut geen mannenbolwerk is. Wij zien ook graag diverse vrouwen op het podium schitteren. Zo stonden voorheen bands als Ancient Bards, Stream Of Passion, Sleeping Romance en Nemesea bij ons op de planken. Dit jaar pakken we uit met Xandria, een van de grotere namen uit het gothic-metalgenre.

Na het vertrek van Manuela Kraller in 2013 nam zangeres Dianne van Giersbergen het stokje achter de microfoon over. Op dat moment was Xandria reeds flink aan bekendheid aan het winnen, mede dankzij de hitsingle 'Valentine'. Het daaropvolgende eerste wapenfeit met de Nederlandse zangeres luisterde naar de naam 'Sacrificium', waarvan de videoclip 'Nightfall' ruim 12 miljoen keer werd bekeken op YouTube. Het betekende de definitieve doorbraak voor Xandria.

Eerder dit jaar verscheen het nieuwste album 'Theater of Dimensions', waarmee Xandria een nieuw hoofdstuk begint aan hun succesvolle carrière. Het werd zodoende hoog tijd om de band eens op het Brainstorm Festival te krijgen. En de viering van ons 10-jarig bestaan was een prima moment om uit te pakken met deze topper! Xandria is zodoende de co-headliner op de vrijdagavond. Verwacht een spetterende show vol bombastische, symphonic metal met achter de microfoon niemand minder dan Aeva Maurelle (Aeverium)!

PROJECT 86 (USA)

heavy-rock / hardcore

De Amerikaanse heavy rockband Project 86 behoeft geen introductie in Nederland. Zo was de band al eens te zien op het voormalige Flevo Festival, waar een plek op de mainstage werd bemachtigd. Nu komt de band terug naar Europa, waarbij het Brainstorm Festival een exclusieve show is in Nederland. Oftewel, een eenmalige kans om deze geweldige band nog eens live aan het werk te zien!

Deftones, Sepultura, Sick Of It All, het zijn enkele voorbeelden van bands die Project 86 hebben beïnvloed. Vanaf het moment dat de band in 1996 werd opgericht, wisten deze Amerikanen gestaag hun reputatie wereldwijd uit te bouwen. Er volgden tours met P.O.D., Queensryche en MxPx, en recent nog trok de band door de VS met als support Death Therapy.

Een contract bij het gerespecteerde Tooth & Nail Records zorgde ervoor dat de muziek van Project 86 vanaf dag één wereldwijd beschikbaar kwam. De band werd al snel een bestseller voor het platenlabel. Toch lukt het Project 86 niet om door te breken binnen de mainstream. Wat dat betreft is de eigenzinnige band altijd een pareltje binnen de underground gebleven.

Op het Brainstorm Festival zal de band - onder aanvoering van zanger van het eerste uur Andrew Schwab - laten zien nog altijd springlevend te zijn. Liefhebbers van donkere, heavy rock, post-rock, hardcore en zelfs experimentele metal mogen dit optreden niet missen. Of de band ooit nog terugkeert naar Europa valt niet te zeggen, dus mis deze show sowieso niet!

SLEEPING ROMANCE (ITA)

gothic-metal

De Italiaanse gothic-metal band Sleeping Romance mag bijna beschouwd worden als de huisband van het Brainstorm Festival. Daar is alle reden voor. De eerste show buiten Italië speelde Sleeping Romance in 2013 op het Brainstorm Festival. In 2015 keerde de band terug voor zowel een show op de mainstage als akoestisch in de theaterzaal. En ook afgelopen jaar was de band in de theaterzaal te zien.

Het Brainstorm Festival heeft Sleeping Romance de eerste fans in Nederland en België opgeleverd, en dat is de band niet vergeten. Inmiddels hebben de Italianen veel getourd door de lage landen en was de band afgelopen jaar te zien op het female metal festival FemME, samen met acts als Xandria, Sirenia, Kobra And The Lotus en Arch Enemy.

Sleeping Romance staat tegenwoording onder contract bij Napalm Records, waar ook hun nieuwe album zal verschijnen. Verwacht op het Brainstorm Festival een show met alle hits, nieuw werk en wederom 100 procent overgave!

FLESHKILLER (NO/USA)

prog. death-metal

'Elegant slaughter', zo omschrijft Rock Hard France het debuut album 'Awaken' van de nieuwe Noorse band Fleshkiller. En ook: ,,This one's gonna be hard to top!'' Met dergelijke reviews geeft Fleshkiller meteen een overtuigend visitekaartje af. We praten dan ook niet over zomaar een band: Fleshkiller springt namelijk in het gat dat Extol achterlaat. 

Bandleider is gitarist en componist Ole Børud. Precies, de grote man achter het succes van Extol. Hij stelde een fantastische band samen, bestaande uit Elisha Mullins (The Burial, A Hill To Die Upon), Ole Vistnes (Shining, Tristania) en Andreas Skorpe Sjøen (Umpfel). Het debuut 'Awaken' verschijnt dit najaar via Indie Recordings en Facedown Records.

De sound waar Extol zo beroemd mee is geworden, keert ook terug bij Fleshkiller. Oftewel, keiharde death-metal afgewisseld met melodieuze, progressieve metal. De band doet op het Brainstorm Festival een exclusieve show, die je simpelweg niet mag missen. Fleshkiller gaat namelijk geschiedenis schrijven!

DARK SARAH (FIN)

cinematic metal

Wie naar de muziek van Dark Sarah luistert, waant zich in een goede speelfilm. De teksten zijn kleine verhaaltjes, de muziek geeft de stemmingen goed weer en het geheel klinkt fraai orkestraal. Met het album 'Behind The Black Veil' trok de nieuwe band meteen de aandacht. En het dit jaar verschenen vervolg 'The Puzzle' tilt Dark Sarah naar een nog hoger plan.

De Finse symfonische metalband Dark Sarah werd begonnen door zangeres Heidi Parviainen na haar vertrek in 2012 uit Amberian Dawn. Direct trok de band de aandacht en wist Dark Sarah een plek te bemachtigen op het Metal Female Voices Fest in België. Ook werkte Dark Sarah samen met tal van bekende artiesten, waaronder Manuela Kraller (ex-Xandria) en JP Leppäluoto (Charon, Poisonblack, Northern Kings).

Laatstgenoemde vergezelt Dark Sarah bij het concert tijdens het Brainstorm Festival. Niet verwonderlijk, want de samenwerking tussen Heidi en JP loont. Zo werd de clip van de hitsingle 'Dance With The Dragon' bijna 1,5 miljoen keer bekeken op YouTube. Laat je betoveren door het sprookje dat Dark Sarah heet!

WIND ROSE (ITA)

folk-power metal

De grote verrassing van het Brainstorm Festival 2017 kan zomaar Wind Rose worden. De Italiaanse folk-power metal band beleeft dit voorjaar de ultieme doorbraak. Het aantal likes op hun Facebook explodeert, hun video wordt uitstekend bekeken en overal in Europa leggen festivals (o.a. Bloodstock Open Air) de Italianen vast. Het Brainstorm Festival heeft daarmee de primeur voor Nederland: niet eerder was de band hier te zien!

Het boek 'De Hobbit' van J.R.R. Tolkien dient als grote inspiratiebron voor Wind Rose, en dan met name de dwergen. Niet voor niets omschrijft Wind Rose hun muziek gekscherend als 'dwarven-metal'. De grote strijd tussen goed en kwaad, het verslaan van de draak en de herovering van Erebor staan centraal in de teksten van Wind Rose.

Het nieuwe album 'Stonehymn' verscheen via Innerwound Recordings (Pyramaze, Leah, Dark Sarah). Live heeft Wind Rose inmiddels ook de nodige ervaring. De band tourde door Europa met Eluveitie en Ensiferum. En dat is te zien op het podium, waar de band een strak optreden neerzet en tegelijkertijd een groot feest bouwt. Kom dat meevieren!

SEA+AIR (D/GR)

ghost pop

Een Griekse volksdanseres die als kind stiekem zong en een Duitse componist die geen muziek kan lezen. Daniel Benjamin en Eleni Zafiriadou vormen geen voor de hand liggende combinatie, maar onder de noemer Sea+Air valt alles op zijn plaats.

Na tien jaar oefenen, liedjes schrijven, opnemen en meer dan 1200 shows wereldwijd viel het kwartje in de zomer van 2010. Als support-act voor Whitney Houston tijdens haar Europese tour slaagde het echtpaar erin om hele arena's stil te krijgen met slechts twee stemmen.

De bandnaam werd gewijzigd in Sea+Air, het debuut album 'My Heart's Sick Chord' verscheen en de band tourde twee jaar onafgebroken over de hele wereld. Een indrukwekkend verhaal, en minstens zo indrukwekkend wordt hun show in de theaterzaal op het Brainstorm Festival!

DEATH THERAPY (USA)

folk-power metal

Nog altijd zijn de fans verdrietig over het vertrek van Jason Wisdom uit Becoming The Archetype. Maar hij is terug met een nieuwe band: Death Therapy! Het debuut-album is dit jaar verschenen via SolidState Records, waarna de band uitgebreid heeft getourd door de Verenigde Staten. In november is het tijd voor een eerste oversteek naar Europa.

Uiteraard bieden wij Jason Wisdom en zijn band graag een podium. Te meer omdat Death Therapy muzikaal echt iets toevoegt aan het festival. De muziek is op momenten dansbaar, zit vol energie en hakt er gewoon keihard in. Dat moet je simpelweg ondergaan…

WITHIN SILENCE (SK) (CANCELLED)

melodic metal

Within Silence is inmiddels geen onbekende meer op de Nederlandse podia. De band tourde in maart 2016 door de Lage Landen, om later dat jaar terug te keren naar het Brainstorm Festival. Op dat moment tourde de band door Europa als support van de Amerikaanse power-metal band Theocracy. Within Silence kan gerust het jongere broertje worden genoemd.

Dat de Slowaken terugkeren mag geen verrassing zijn. De band sloeg afgelopen jaar bijzonder goed aan en presenteert dit keer hun nieuwe album dat enkele weken voor het festival verschijnt via het Zweedse kwaliteitslabel Ulterium Records. Kortom, de fans worden getrakteerd op een geheel nieuwe show.

Bands die hun muziek serieus nemen en stap voor stap willen groeien, ondersteunen we graag met het Brainstorm Festival. Dat Within Silence ook nog eens bestaat uit bijzonder prettige mensen is natuurlijk een mooie bonus. Zodoende date deze band niet mag ontbreken op ons 10-jarig feest. Zorg dat je hun show niet mist!

UNDAWN (NL)

melodic metalcore

Undawn keert terug naar het Brainstorm Festival. En dat is dik verdiend. Deze jongens maakten vorig jaar dusdanig veel indruk op het publiek én de organisatie, dat een herhaling van de samenwerking niet kon uitblijven. 

De band timmert hard aan de weg in Nederland. Clubs, festivals, op alle podia in Nederland kun je Undawn inmiddels tegenkomen. En zelfs 3FM is gezwicht voor de toegankelijke metalcore, die doorspekt is met melodie.

De band werd in 2007 gevormd en viel twee jaar later op door het winnen van de Metal Battle. Het vormde de basis voor het debuut-album 'Jumpers', wat door Aardschok werd uitgeroepen tot 'het beste metalcore album uit Nederland'. Al snel volgden support-shows voor grote namen als Textures en Soulfly. Bovendien zingt Bjorn Strid (Soilwork) mee op het nieuwste album!

Undawn is met recht één van de highlights van de Nederlandse metalcore. Hun show willen we nogmaals beleven!

THE MEMORY REMAINS (NL)

80's/90's covers

'A blast from the past'. Met die woorden introduceert The Memory Remains zich aan de bezoekers van het Brainstorm Festival. De band uit de regio Apeldoorn heeft zich inmiddels meer dan bewezen met hun energieke live-shows. Daarin komen hits voorbij van Iron Maiden, Judas Priest en Stryper, maar The Memory Remains vergeet niet om enkele verrassingen aan de setlist toe te voegen.

Aan ervaring heeft deze 80's/90's metalband geen gebrek. Zo waren leden van The Memory Remains voorheen actief in bands als Dilemma, Decision-D en Morphia. Inmiddels heeft de band de nodige festivals in Nederland en Duitsland vermaakt met hun show, en was de band ook als support te zien voor o.a. InnerWish en Signum Regis.

Al met al misstaat een plek op het Brainstorm Festival niet. The Memory Remains staat garant voor een groot feest, en dat is precies wat we willen tijdens ons 10-jarig jubileum!