FIREWIND (GR)

power-metal

We pakken dit jaar uit met een spectaculaire headliner: de Griekse power-metal band Firewind. Achter de microfoon staat een oude bekende van het Brainstorm Festival: zanger Herbie Langhans (Avantasia), die eerder ons festival bezocht met zijn vorige bands Seventh Avenue en Sinbreed. En alsof dat nog niet genoeg is, draait Firewind uiteraard om gitaarvirtuoos Gus G. (ex-Ozzy Osbourne, ex-Mystic Prophecy, ex-Dream Evil).

Firewind werd in 1998 opgericht en bracht door de jaren heen diverse topalbums uit. Het bleek niettemin lastig om stabiliteit achter de microfoon te krijgen. Door de jaren heen wisselde het aantal zangers zich in hoog tempo af, maar met de komst van Herbie Langhans lijken alle puzzelstukjes op hun plek te zijn gevallen. Het laatste album met de eenvoudige titel “Firewind” is daar het beste bewijs van: wat een knalplaat!

Verwacht een geweldige metalshow, met fantastische gitaarsolo’s van Gus G., de rauwe zang van Herbie Langhans en een hoogstaande podiumprestatie. Niet voor niets is Firewind een graag geziene gast op alle grote metalfestivals in Europa. En hoe fantastisch is het dan om de band als headliner van het Brainstorm Festival 2022 te hebben staan. Dit wordt superrrrr!

SWALLOW THE SUN (FIN)

atmospheric-melodic doom

Ze zijn één van de beste doom-metal bands van Europa, ze hebben met “Moonflowers” een van de beste albums uit hun carrière uitgebracht én ze komen terug naar Brainstorm Festival! We hebben het natuurlijk over Swallow The Sun, de Finnen die prachtige melodieën en loodzware riffs doen samensmelten tot een fraai geheel.

Zoals gezegd was Swallow The Sun één keer eerder te zien op het Brainstorm Festival, namelijk in 2013. Destijds tourde de band door Europa vanwege het 10-jarig bestaan van hun album “The Morning Never Came”. Het nieuwe “Moonflowers” bewijst dat de band sindsdien niet heeft stilgezeten. Cleane zang, grunts en zelfs screams wisselen elkaar af, terwijl de sprookjesachtige muziek je continu in vervoering brengt. Dat is waar Swallow The Sun sterk in is.

Dat de band met “Moonflowers” naar het Brainstorm Festival komt, is voor ons een droom die uitkomt. En dat je kunt wegdromen bij loodzware metal, dat gaan jullie ervaren in november tijdens de show van Swallow The Sun!

SCAR SYMMETRY (SE)

melodic death-metal

Scar Symmetry is terug! Rond de Zweedse melodic death-metal band was het de laatste jaren verdacht stil. Het laatste album “The Singularity (Phase I - Neohumanity)” dateert alweer uit 2014, dus het is ook hoog tijd dat de heren de band nieuw leven inblazen. Dat doen ze niet alleen met live-shows, ook werkt Scar Symmetry aan een nieuw album.

De band werd in 2004 opgericht en achter de microfoon stond toen Christian Älvestam, die al eens met zijn band Miseration het Brainstorm Festival bezocht. In 2008 vertrok hij bij Scar Symmetry, waarna de band twee nieuwe zangers als vervanger aanstelde. Het legde de Zweden geen windeieren en Scar Symmetry groeide uit tot een topper in de Zweedse metalscene.

Op het laatste album leunden de heren meer tegen de progressive metal aan, wat Scar Symmetry alleen maar interessanter maakte. Verwacht heerlijke melodieuze death-metal met een progressief randje. Grunts en cleane zang wisselen elkaar tijdens de catchy nummers in hoog tempo af. Dit gaat heel vet worden op het Brainstorm Festival!

SLEEPING ROMANCE (ITA)

symphonic metal

Voor sommige bands hebben wij een speciaal plekje in ons hart. En dat geldt zéker voor Sleeping Romance! De Italianen groeiden uit tot een graag geziene gast op het Brainstorm Festival, maar de laatste keer dat de band bij ons mainstage stond was toch alweer in 2017. Sleeping Romance brengt bovendien een nieuwe zangeres én een nieuw album mee naar Apeldoorn.

Sleeping Romance brak – na het verschijnen van hun debuut-album bij Ulterium Records – min of meer door in de Lage Landen en werd opgepikt door Napalm Records. De sympathieke Italianen tourden uitgebreid door Nederland en België en werden steevast teruggevraagd. Niet voor niets, want hun symfonische metal gaat erin als koek. Of moeten we pizza zeggen?

Verwacht dit keer een vernieuwd Sleeping Romance dat klaar is om Nederland en België opnieuw voor zich te winnen. En waar kan die zegetocht beter beginnen dan op het Brainstorm Festival?

SIGNUM REGIS (SK)

melodic metal

Signum Regis viert het 15-jarig bestaan van de band op het Brainstorm Festival. De band is in Nederland geen onbekende naam, en was ook eerder bij ons in Apeldoorn te zien. Wie deze Slowaken eerder aan het werk heeft gezien, weet wat hij kan verwachten: lekkere uptempo melodic metal, met een catchy refrein en goede solo’s.

Het verhaal van Signum Regis begint in 2007, wanneer ook zanger Göran Edman (ex-Yngwie Malmsteen) deel uitmaakt van de band. Het resulteert in goede albums, maar de echte doorbraak volgt wanneer Mayo Petranin achter de microfoon gaat staan. De band tekent een platendeal bij Ulterium Records en heeft succes met achtereenvolgens “Through The Storm” en “Chapter IV: The Reckoning”.

Door de jaren heen werkt Signum Regis met tal van gast-vocalisten, waaronder Lance King, Thomas Winkler (ex-Gloryhammer) en Matt Smith (Theocracy). Tegenwoordig is Jota Fortinho zanger in de band. En in die bezetting is Signum Regis – mede door corona – nog niet in Nederland geweest. Dit wordt dus een fijne kennismaking!

WYTCH HAZEL (UK)

hardrock

Een opvallende band in de line-up van het Brainstorm Festival is Wytch Hazel. De band maakt deel uit van de nieuwe opleving van de ‘new wave of British heavy metal’, welke ons in de jaren ’80 geweldige bands opleverde. En nu dus opnieuw! Daar pikken wij graag een graantje van mee, en Wytch Hazel is simpelweg één van de betere actuele bands uit dit genre.

Iron Maiden wordt steevast door Wytch Hazel genoemd als belangrijke invloed. Maar ook Led Zeppelin, Wishbone Ash en Jethro Tull zijn namen die deze Engelsen op handen dragen. Het laatste album “III: Pentecost” krijgt lovende kritieken, en terecht. Wytch Hazel is gewoon heel erg goed in wat ze doen.

In Middeleeuwse kledij bestijgen deze Britten het podium om hun goddelijke hardrock ten gehore te brengen. Dat doen ze met verve, getuige de snel groeiende populariteit op het Europese continent. Bovendien hebben wij – voor zover we kunnen nagaan – de primeur om de band als eerste naar Nederland te halen. Een extra reden om dit feestje niet te missen!

IOTUNN (DK)

progressive metal

Wie genoot er afgelopen jaar van de show van Hamferd op het Brainstorm Festival? Goed nieuws! Zanger Jón Aldará komt dit jaar terug met zijn ándere band: Iotunn. De Deense band heeft in de zanger van de Faeröer Eilanden de ideale persoon gevonden om Iotunn naar een hoger plan te tillen. Dat bleek afgelopen jaar dan ook met het indrukwekkende debuutalbum “Access All Words” dat verscheen bij Metal Blade.

Iotunn speelt progressive death-metal, waarbij de kenmerkende zang van Jón met regelmaat voor kippenvel zorgt. Of hij nu grunt of clean zingt, het gaat door merg en been. Positief bedoeld, uiteraard. Want “Access All Worlds” is absoluut één van de smaakmakers van 2021 geweest. Niet voor niets zou Iotunn uitgebreid door Europa touren, maar ja… corona.

In Nederland kun je in ieder geval wél genieten van Iotunn. Dus benut die kans en kom deze geweldige band live bekijken op het Brainstorm Festival!

FALLEN SANCTUARY (AUT/ITA)

power-metal

Wat ontstaat er wanneer je zanger Georg Neuhauser (Serenity, Warkings) en Marco Pastorino (zanger/gitarist van Temperance) mixt? Precies: Fallen Sanctuary! Heerlijke power-metal voorzien van gevarieerde, meerstemmige zangpartijen. Het debuut-album “Terranova” verschijnt via AFM Records, die een neusje hebben voor kwalitatief hoogstaande bands. Iets om naar uit te kijken!

Zowel Georg als Marco heeft geen verdere introductie nodig. Beide heren hebben ruimschoots laten zien wat zij waard zijn. Door hun krachten te bundelen ontstaat iets nieuws dat – vanwege de meerstemmige zangpartijen – ook écht iets toevoegt aan de bestaande metalscene. Bovendien wordt Fallen Sanctuary live geweldig om te zien.

Fallen Sanctuary speelt dit jaar een select aantal shows in Europa en wij zijn blij dat ze in Nederland een plek op het Brainstorm Festival hebben gevonden. Bij ons doet de band zowel mainstage als in de theaterzaal een show. Dit wordt bijzonder, dit wordt speciaal, zorg dat je dit niet mist!

VETRAR DRAUGURINN (NL)

melancholic post-doom

Met Vetrar Draugurinn haalt het Brainstorm Festival een eigenzinnige band in huis, die keer op keer een uitstekend visitekaartje weet af te geven. Zo is er het nieuwe album “The Night Sky”, welke bol staat van melancholic post-doom. Dat is waar Vetrar Draugurinn goed in is en waar ze steeds weer succes mee boeken.

De band werd in 2016 opgericht door gitarist/songwriter Eric Hazebroek (Pilgrimage, ex-Stream of Passion). Achter de microfoon vinden we Marjan Welman (Autumn, Ayreon). Aan ervaring hebben de bandleden geen gebrek, en dat is dan ook te horen. De band deelde inmiddels het podium met Swallow The Sun, Wintersun, October Tide, Xandria en Ancient Bards.

Het vervolg in dit succesverhaal schrijft Vetrar Draugurinn zelf. Zo is het nieuwe album “The Night Sky” uitgebracht op hun eigen label Dark Skies Coming. Geen geplaveide snelweg, maar de smalle weg. Daar houden wij bij het Brainstorm Festival van. Zodoende geven we de band graag de kans hun visitekaartje af te geven tijdens het Brainstorm Festival!

SÁWOL (FIN)

dark-rock/atmospheric death

Een band die al geruime tijd meedraait in de Finse metalscene maar daarbuiten (nog) niet het respect heeft gekregen dat ze eigenlijk verdienen is Sáwol. Dus helpen wij de band graag een handje door ze naar het Brainstorm Festival te halen! Ook in Nederland heeft de band een kleine doch loyale fanschare opgebouwd met hun prima albums ‘Through Soil And Skin’ (2010) en ‘Past The Gate’ (2019).

Sáwol is dus eigenlijk als een goede wijn die lang in een kelder heeft gelegen en nu ineens wordt ontdekt. Smaakvol en betoverend. Dat de heren uit Finland komen is natuurlijk een pré, want in de historie van het Brainstorm Festival hebben we steevast kwaliteit gekregen uit dat land. Dat zal met Sáwol niet anders zijn. Dark-rock, atmospheric death-metal en doom-metal: het komt allemaal voorbij!

VRS:NSMV (DE)

black neo-classical piano

Jaarlijks proberen we op het Brainstorm Festival te verrassen met enkele bijzondere acts. Ook onze theaterzaal is daar bij uitstek geschikt voor. Dit jaar is de keuze gevallen op VRS:NSMV, het zij-project van pianist Nacht van Opus Irae. Met die band stond hij in 2018 op het Brainstorm Festival, waarbij zowel mainstage als in het theater werd opgetreden.

VRS:NSMV weet dus wat hij kan verwachten van het Brainstorm Festival. Maar wat kunnen wij verwachten? Zelf omschrijft Nacht zijn muziek als een mix van donkere post-black-metal en klassieke piano. In de praktijk betekent dit een donker pianoconcert in onze theaterzaal. Hoe bijzonder wordt dat?!?! Deze show wil je niet missen!