ORDEN OGAN (DE)

progressive/folk power-metal

Headliner van het Brainstorm Festival 2021 is de Duitse power-metal band Orden Ogan. Met de term power-metal alleen zouden we de heren tekort doen, aangezien hun muziek doorspekt is met progressive en folk-metal en in de nieuwe nummers electronica voor bijzondere effecten zorgt. Orden Ogan slaagt er daardoor in een breed publiek aan zich te binden. 

De roots van de band gaan helemaal terug naar 1996, wat betekent dat de band dit jaar het 25-jarig jubileum viert. Toch duurde het tot 2008 voordat het debuut-album verscheen. In de jaren daarna ging het hard. Orden Ogan vond onderdak bij AFM Records en wist met de albums ‘Ravenhead’ en ‘Gunmen’ internationaal door te breken. Zo scoorde de band in Nederland hoge ogen in de iTunes Charts. 

Live staat Orden Ogan ook z’n mannetje. Logisch, want de band trok de voorbije jaren diverse keren door Europa. Eerst als support van bands als Tiamat, Powerwolf en Hammerfall, later als hoofdact met bands als Rhapsody of Fire en Unleash The Archers in hun kielzog. Het leverde tal van uitverkochte shows op, en ook op het Brainstorm Festival belooft het volle bak te worden. 

Dit jaar verschijnt ook het nieuwe album ‘Final Days’, dat eigenlijk in 2020 zou worden uitgebracht. Wegens de coronamaatregelen schoof het album door naar 2021 en de bijbehorende tour zelfs naar 2022. Zodoende hebben wij een primeur te pakken. Dat mogen fans van Orden Ogan natuurlijk niet missen! 

NARNIA (SE)

melodic hardrock

Narnia is uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het melodieuze hardrockgenre. De religieuze rockband rond zanger Christian Liljegren en gitarist Carl Johan Grimmark viert dit jaar zelfs het 25-jarig jubileum. En dat doet Narnia met een speciale show tijdens het Brainstorm Festival, wat bovendien de enige Nederlandse show van de Zweden dit jaar in Nederland zal zijn. Uiteraard vieren wij dat feest graag met deze sympathieke Zweden mee.

Hoe zijn de afgelopen 25 jaar voor Narnia verlopen? Kort na de oprichting werd de band opgepikt door het grote Nuclear Blast, waar de eerste albums verschenen. De band tourde als support van Ronnie James Dio en speelde op prestigieuze festivals in heel Europa. Later breidde de band hun populariteit uit naar Zuid- en Midden-Amerika, waar vervolgens ook werd getourd als support van Stryper.

Wie denkt dat Narnia na al die jaren aan energie heeft ingeboet, heeft het mis. De laatste albums klinken verrassend fris en modern, zanger Christian Liljegren blijft goed bij stem en gitarist Carl Johan Grimmark speelt nog steeds de sterren van de hemel. Ook live staat de band zijn mannetje. Narnia gaat altijd full-speed, weet de sympathie van het publiek keer op keer voor zich te winnen en zorgt dat iedereen met een bijna goddelijke ervaring naar huis gaat!

LEAVES' EYES (DE/FIN)

symphonic folk-metal

Met de komst van Leaves' Eyes voegen we wederom een geweldige female fronted metalband toe aan onze op dit punt toch al indrukwekkende cv. In eerdere jaren stonden immers bands als Sirenia, Xandria, Cellar Darling, Sleeping Romance, Stream Of Passion en Ancient Bards al bij ons op de planken. De band komt niet met lege handen, maar tourt door Europa om hun nieuwe album ‘The Last Viking’ te promoten.

Natuurlijk kennen velen Leaves' Eyes als de band van zangeres Liv Kristine, die - samen met leden van de band Atrocity - in 2004 aan de wieg stond van de band. Die combinatie bleek goud waard en Leaves' Eyes bouwde een mooie reputatie op. Toen Liv Kristine uit de band stapte leek de toekomst onzeker, maar daar was ineens de Finse zangeres Elina Siirala (die met haar andere band Angel Nation al eens op het Brainstorm Festival speelde). Een nieuw hoofdstuk diende zich aan voor Leaves' Eyes.

‘The Last Viking’ heet dus dat nieuwe hoofdstuk, een album waarmee Leaves' Eyes vriend en vijand weet te overtuigen en de hitlijsten bestormt. De band zit in de lift en het is dan ook niet verwonderlijk dat wij met het Brainstorm Festival blij zijn mee te mogen schrijven aan dit succesverhaal. Liefhebbers van folk-metal, viking-metal en gothic-metal: dit wordt een show om je vingers bij af te likken!

ERIC CLAYTON AND THE NINE (USA/NL)

gothic-rock

Met Eric Clayton and the Nine hebben we op het Brainstorm Festival iets bijzonders in huis. Zanger Eric Clayton kennen we natuurlijk van de Amerikaanse cultband Saviour Machine. Met zijn gouden stem zong hij ook mee bij Ayreon. Bij ons presenteert hij zijn nieuwe album ‘A Thousand Scars’. Maar dat is niet alles: in de theaterzaal zingt Eric Clayton tal van Saviour Machine-classics.

Graag hadden wij Eric Clayton and the Nine op het Brainstorm Festival 2020 gehad. Sterker nog, de band stond op alle posters en alle tickets waren uitverkocht. Maar nieuwe corona-richtlijnen gooiden op het laatste moment roet in het eten. Daarom neemt de band met hun show op het Brainstorm Festival 2021 revanche en laten zij hun nieuwe werk graag alsnog horen. Op vrijdag speelt de band mainstage, op zaterdag volgt de theatershow met Saviour Machine-classics.

Wie Eric Clayton in de afgelopen jaren aan het werk heeft gezien bij Ayreon of solo, weet dat de zanger nog altijd beschikt over een gouden stem. Zijn emotionele, krachtige performance maakt van iedere show iets bijzonders. En zijn concerten waar naderhand nog lang over wordt nagepraat eigenlijk niet de allermooiste shows? Reken maar dat over dit concert naderhand nog veel gesproken wordt!

HAMFERD (FO)

progressive doom-metal

Niet eerder stond op het Brainstorm Festival een band afkomstig van de Faeröer-eilanden. Al heel wat jaartjes prijkte Hamferd op ons verlanglijstje, maar het kwartje viel steeds de verkeerde kant op. Tot dit jaar! Hoe gaaf is het dat Hamferd naar het Brainstorm Festival komt!?!? Wij weten zeker dat we hier heel veel mensen blij mee maken. Tegelijkertijd zal Hamferd moeiteloos nieuwe fans voor zich weten te winnen.

Hamferd werd in 2008 opgericht en wist de schijnwerpers op zich te richtten toen de band mocht optreden op het prestigieuze Wacken Open Air in Duitsland. Het bracht de carrière van Hamferd in een stroomversnelling. Er volgde een Europese tour met Moonsorrow en Tyr en de heren van de Faeröer-eilanden groeiden uit tot een kwaliteitsgezelschap die je zeker een keer live moet aanschouwen. Tel daarbij op dat de band slechts sporadisch in Nederland te zien is geweest, en je snapt dat wij écht iets bijzonders in huis hebben.

De heren treden steevast op in driedelig kostuum, wat hun shows een bijna chique uitstraling geeft. De loodzware grunts wissels zanger Jón Aldará moeiteloos af met klagende zanglijnen die door merg en been gaan. Hamferd is in alle opzichten geen standaard doom-metal band, maar veel eerder een pionier die mede daardoor uitstekend past in de line-up van het Brainstorm Festival. Dit wordt onvergetelijk!

MAJESTICA (SE)

symphonic power metal

Wie herinnert zich nog ReinXeed, de Zweedse power-metal band rond zanger/gitarist Tommy Johansson? Hij zette een punt achter ReinXeed nadat hij toetrad als nieuwe gitarist van Sabaton. Voor die topformatie is hij nog steeds actief, maar gelukkig vond Tommy voldoende tijd om ReinXeed nieuw leven in te blazen als Majestica. En meteen tekende hij een platendeal bij Nuclear Blast. Het recept: heerlijke power-metal in het straatje van Helloween en Rhapsody of Fire.

Het debuut-album ‘Above The Sky’ is een voortzetting van waar ReinXeed eindigde, en de cd werd wereldwijd goed ontvangen. Natuurlijk is het een lekker steuntje in de rug dat Tommy ook gitarist is bij Sabaton, maar op eigen kracht weet Majestica met hun debuut ook te overtuigen. Afgelopen jaar kwam daar heel verrassend een kerst-album bij, dat door Aardschok werd omgeschreven als de beste metal-kerst-cd ooit. Terecht, want ‘A Christmas Carol’ klinkt als een klok.

Of het nu nummertjes van Majestica, ReinXeed of wat ons betreft kerstnummers zijn, dit belooft een verrassende show te worden. Mooie zanglijnen, goede gitaarsolo’s en het motto snel, sneller, snelst zijn hierbij van toepassing. Laat maar komen die Zweden! Wat ons betreft staan alle seinen op groen voor Majestica om er tijdens het Brainstorm Festival een mooi feest van te maken.

TEMPERANCE (ITA)

symphonic metal

Een stevige sound en catchy melodieën komen samen in de sound van Temperance. Maar dat is niet wat deze Italianen zo uniek maakt. De band beschikt over een zangeres én twee zangers, waarmee zij van iedere show een waar vocaal feestje maken. Dat spektakel willen wij natuurlijk meemaken op het Brainstorm Festival.

Wie de carrière van Temperance de laatste jaren volgde, zag een stijgende lijn in hun populariteit. Videoclips zijn miljoenen keren bekeken, tours door Europe volgden als support voor Luca Turilli’s Rhapsody en Serenity, de band deed shows in Japan en werd uiteindelijk opgepikt door Napalm Records. Daar is het meesterwerk ‘Viridian’ verschenen, gevolgd door de akoestische EP ‘Melodies Of Green And Blue’.

Die twee nieuwe albums zijn twee extra redenen om Temperance op het Brainstorm Festival te verwelkomen. Wij koesteren goede herinneringen aan alle Italiaanse bands die bij ons op de planken stonden, en weten zeker dat ook Temperance hier heel wat zieltjes gaat winnen. Die wordt bijzonder!

MORGARTEN (CH)

folk/black metal

Ieder jaar is er één band die de eer heeft om de hardste band van het festival te zijn. Dit keer komt die eer de heren van Morgarten toe. De Zwitserse band mixt folk-metal met felle black-metal, waarbij pakkende melodieën worden gebruikt. En op het Brainstorm Festival presenteert deze sympathieke band een nieuw album aan hun Nederlandse fans!

Morgarten is in de Lage Landen geen onbekende meer. De band stond jaren terug al eens bij ons op het Brainstorm Festival, maar wist zich daarna regelmatig in de kijker te spelen. Occultfest, Devil’s Rock For An Angel en tours als support voor Wind Rose, Welicoruss en Nightland brachten de band keer op keer naar onze regio. In eigen land opende de band vervolgens voor Finntroll.

Het nieuwe album 'Cry Of The Lost' verschijnt in juni bij Inner Wound Recordings (Wind Rose, Pyramaze, Dark Sarah, etc.). Met hun nieuwe album zet Morgarten een grote stap voorwaarts. De band laat zien dat Zwitserland over veel meer moois beschikt dan alleen Eluveitie. Dus stof je zwaard en schild af en trek ten strijde naar het Brainstorm Festival voor Morgarten!

SCARLET STORIES (NL)

dark progressive rock/metal

Binnen de Nederlandse metalscene is Scarlet Stories inmiddels een bekende naam aan het worden. De band uit Tilburg trekt de aandacht met hun mix van dark-rock en progressive metal, aangevuld met de zang van Lisette van den Berg. Het levert een aantrekkelijk geheel op, wat in 2019 resulteerde in het debuut-album ‘Necrologies’ (geproduceerd door Joost van den Broek).

Na de release van dat album ging het snel. Aandacht in NRC, iO Pages, Music Maker en Aardschok leverde de band nieuwe fans op en er volgden support-shows voor Antimatter, Danny Cavanagh (Anathema) en Klone. Ook speelde Scarlet Stories op ProgPower Europe en Castlefest. In dat rijtje mag het Brainstorm Festival natuurlijk niet ontbreken!

TERRADOWN (NL)

melodic/groovy death-metal

Van spelen in kleine zaaltjes tot het winnen van de Metal Battle en een show op het legendarische Wacken Open Air: TerraDown heeft er allemaal gedaan. De vijf heren voorzien hun melodieuze death-metal van een lekkere groovy sound, en dat legt hen vooralsnog geen windeieren.

Het gaat hard met de band, en logisch dat TerraDown dus ook komt buurten bij het Brainstorm Festival. TerraDown opent de tweede festivaldag met hun energieke live-show. Wie dacht rustig op te kunnen starten, komt bedrogen uit. Bij TerraDown gaan meteen de haren los.