SIRENIA (NO)

symphonic gothic-metal

Met de Noorse gothic-metal band Sirenia heeft het Brainstorm Festival opnieuw een geweldige headliner in huis. In Nederland hebben de Noren door de jaren heen een trouwe aanhang opgebouwd, en op het Brainstorm Festival zullen ze ongetwijfeld nog meer zieltjes winnen. Niet voor niets is Sirenia een topper binnen hun genre.

Dat bewijst ook het nieuwe album ‘Arcane Astral Aeons’ dat eerder dit jaar met een uitgebreide tour door Europa aan hun fans werd voorgesteld. Op het Brainstorm Festival doet de band dat feest nog eens dunnetjes over. Maar het wordt geen herhaling van zetten, want als headliner van het festival mogen we van Sirenia een extra spectaculaire show verwachten.

Sirenia werd in 2001 opgericht, nadat bandleider Morten Veland vertrok bij Tristania. Na enkele geweldige albums tekende de band in 2006 bij Nuclear Blast, waarna de reputatie van Sirenia een vlucht nam. In 2015 maakte Sirenia de overstap naar Napalm Records, waar ook ‘Arcane Astral Aeons’ verscheen. Al die tijd is de band van waarde geweest en we zijn bijzonder trots om Sirenia als headliner in huis te hebben!

CELLAR DARLING (CH)

progressive folk-rock

Lang, lang geleden zou Eluveitie de eerste editie van het Brainstorm Festival headlinen. Wegens ziekte moest de band destijds afzeggen en in de jaren daarna kwam het simpelweg niet meer tot een match. Toen drie leden van Eluveitie in 2016 de Zwitserse folk-metal band verlieten om verder te gaan als Cellar Darling besloten we onze pijlen daarop te zetten. Met succes!

Met Cellar Darling hebben we een supergave band in huis gehaald, die alweer twee albums op hun naam hebben staan. Het eerder dit jaar verschenen ‘The Spell’ wordt lovend ontvangen en niets lijkt Cellar Darling nog in de weg te staan om uit te groeien tot een absolute topper. Zowel in hun muziek als in de show zijn alle ingrediënten daarvoor aanwezig.

Sterk punt is uiteraard de betoverende zang van Anna Murphy, die iedereen nog wel kent van de vele hits van Eluveitie. Bij Cellar Darling draait het volledig om haar, zonder gitarist Ivo Henzi en drummer Merlin Sutter (beide ex-Eluveitie) tekort te willen doen. Wees gewaarschuwd: bij deze progressieve folk-rock band gaat het dak er écht van af!

DARKWATER (S)

progressive metal

Lang hebben de fans moeten wachten, maar begin maart was er dan eindelijk groot nieuws uit Zweden. 'Human', het nieuwe album van de progressieve band Darkwater, zag het levenslicht via het kwaliteitslabel Ulterium Records. De Zweden laten op dit album een volwassen sound horen, waarmee Darkwater zichzelf moeiteloos naar een hoger niveau tilt. En de band deed het al bepaald niet verkeerd. Zo groeide ook in Nederland de fanschare gestaag, mede door geslaagde concerten op ProgPower Europe (2010) en Brainstorm Festival (2011).

Op 'Human' bouwt Darkwater voort op dit succes. De warme stem van zanger Henrik Bath, het sterke gitaarwerk van Markus Sigfridsson en die heerlijke progressieve onderlaag: het is allemaal aanwezig. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat de Zweedse band inmiddels niet meer naam heeft opgebouwd binnen de metalscene. Wellicht dat het beperkte aantal live-shows daar debet aan is, want aan de muziek ligt dit zeker niet. Vanaf het debuut-album 'Calling The Earth To Witness' uit 2007 weet Darkwater te overtuigen. Hun sound kun je grofweg plaatsen tussen Symphony X, Dream Theater en Evergrey.

Eindelijk keert Darkwater terug naar het Brainstorm Festival. De band treedt zaterdagavond aan als co-headliner van de tweede festivaldag. Bezoekers van het eerste uur herinneren zich ongetwijfeld nog het grandioze concert dat de band in 2011 bij ons gaf. Daarmee heeft de band de lat voor zichzelf hoog gelegd. Maar net zoals blijkt op hun nieuwe album, zal dat ook gelden voor hun live-show: Darkwater weet zich keer op keer te overtreffen!

IN MOURNING (SE)

melodic death-metal

De heren van In Mourning doen de harten op het Brainstorm Festival sneller kloppen. Hun optreden bij ons in 2012 maakte grote indruk. De Zweedse band heeft daarna niet stilgezeten en timmerde gestaag aan de weg. Dit jaar verschijnt er een nieuw album, en met een beetje geluk is de cd voor het eerst verkrijgbaar op het Brainstorm Festival!

Verwacht een vernieuwde show met oude hits en nieuwe nummers. Uiteraard gaan de haren los bij de opzwepende stukken en is het genieten wanneer melancholie de overhand heeft. In Mourning is terug en dat zullen we weten!

NIGHTLAND (ITA)

symphonic death-metal

Ze komen terug! Nightland uit Italië presenteert op het Brainstorm Festival de opvolger van hun succesvolle album ‘Obsession’. Na de release van dat album was de band ook al eens bij ons in Apeldoorn te zien. Nightland viel destijds bijzonder goed in de smaak en was voor veel bezoekers een hoogtepunt. Reden genoeg voor een herhaling!

Nightland is inmiddels geen onbekende meer in Nederland. Na de show op het Brainstorm Festival was de band met regelmaat te zien in de Nederlandse clubs en deden de Italianen ook een succesvolle show op Occultfest. Bovendien volgde er een uitgebreide Europese tour als support van Fleshgod Apocalypse en Carach Angren.

De afgelopen tijd heeft Nightland hard gewerkt aan hun nieuwe album. Ook de live-show wordt in een nieuw jasje gestoken. Alles bij elkaar belooft dit een bijzondere show te worden, die je zeker niet mag missen!

DROTTNAR (NO)

progressive nordic metal

Donker, rauw en keihard: Drottnar doet zijn naam als hardste band van het Brainstorm Festival 2019 eer aan. De Noren spreken zelf het liefst van bunker-metal, maar de fans horen vooral technische hoogstandjes gecombineerd met een muur van geluid. De progressieve band draait al heel wat jaren mee en presenteert op Brainstorm Festival hun nieuwe album ‘Monolith’ aan de Nederlandse fans.

In ons land brak Drottnar in 2006 door met de release van ‘Welterwerk’. Het album werd buitengewoon goed ontvangen en ging dan ook in Nederland en België als warme broodjes over de toonbank. De band tourde in die tijd diverse keren door ons land en was in 2011 voor het laatst hier te zien. Ook toen stond de band op het Brainstorm Festival. Nu, acht jaar later, is het de hoogste tijd om Drottnar opnieuw te verwelkomen!

 

BLACKBRIAR (NL)

gothic-rock

Wie Blackbriar nog niet kent, heeft de afgelopen jaren niet goed opgelet. De betoverende gothic-rock van deze Nederlandse band is van een dusdanig hoog niveau dat de definitieve doorbraak ieder moment kan komen. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op om Blackbriar op het Brainstorm Festival te hebben staan. En daar maken we wat speciaals van, een exclusieve show in onze theaterzaal!

Blackbriar is misschien nog wel het meest bekend om hun fantastische videoclips. Die zijn stuk voor stuk de moeite van het bekijken waard, en dat doen dan ook miljoenen mensen. Dit najaar tourt de band als support van Epica door Europa, waarna de show op het Brainstorm Festival volgt. We kunnen het niet genoeg benadrukken: dit wordt heel bijzonder. Laat je betoveren door de fantastische stem van Zora Cock en haar band!

KALIDIA (ITA)

power-metal

Menig artiest zal willen tekenen voor de carrière van Kalidia. De Italiaanse power-metal band rond zangeres Nicoletta Rosellini is bezig aan een imponerende opmars in Europa. Wij zijn altijd fan geweest van Italiaanse bands en hebben met Ancient Bards, Sleeping Romance, Nightland, The Foreshadowing en Thy Majestie al heel wat mooie namen in huis gehad. Aan dat rijtje voegen we Kalidia graag toe!

De band begon in 2010 en leverde twee jaar later een eerste EP af. In 2014 boekte Kalidia voor het eerst succes, toen de video van het nummer 'Lies Divice' een hit werd op YouTube. Het opende internationaal de deuren voor de band, waarna er met regelmaat in Duitsland en Engeland werd opgetreden. Daarbij deelde Kalidia het podium met grote acts als Rhapsody Of Fire, Serenity en Cellar Darling. Bovendien schoof Nicoletta aan als gast-zangeres bij Rhapsody Reunion en zong ze met Overtures op tal van grote festivals in Europa.

Nadat de band in mei 2018 een deal sloot met het Zweedse kwaliteitslabel Inner Wound Recordings ging het nog harder. Het nieuwste album 'The Frozen Throne' is buitengewoon goed ontvangen. Kalidia is te zien op festivals in Engeland, Duitsland, Zwitserland, Italië en nu ook in Nederland. Liefhebbers van artiesten als Hammerfall, Stratovarius en ook Beast In Black mogen deze Italianen niet missen. Kalidia is op weg om een grote naam te worden, en nu gewoon bij ons te zien op het Brainstorm Festival. Hoe bijzonder is dat!

CHARLES-HENRI MAULINI (FR)

composer / pianist

Binnen de metalwereld zal de naam Charles-Henri Maulini geen belletje doen rinkelen. Maar wij weten zeker dat de kennismaking met deze Franse componist en pianist goed zal bevallen. Op het Brainstorm Festival verzorgt Maulini een speciaal pianoconcert, als rustpunt tussen al het gitaargeweld. Dus zak onderuit in een lekkere stoel in de theaterzaal en geniet!

Charles-Henri Maulini heeft in Nederland al behoorlijk naam gemaakt. Hij was te zien op festivals als Geestdrift en Graceland, en deed in 2018 een tour door ons land. De Fransman staat onder contract bij het Nederlandse alternatieve platenlabel Volkoren, wat hem in ons land uiteraard een flinke duw in de rug heeft gegeven. Uiteindelijk moet Maulini het zelf laten zien, en dat doet hij met overgave. Dit wordt bijzonder!

 

METUS (PL)

gothic / wave-rock

Met de Poolse band Metus heeft Brainstorm Festival een wel heel bijzondere band vastgelegd. Terwijl de albums van de band door steeds meer mensen worden opgepikt, staat Metus niet bekend als een band die tourt langs de Europese podia. Sterker nog, de band is nooit eerder in Nederland geweest. Wellicht smaakt hun show in Apeldoorn naar meer. Metus verzorgt op het Brainstorm Festival een show in de theaterzaal, waar de mix van doom, gothic en wave-rock voor een bijzondere show gaat zorgen.

Mastermind in Metus is zanger Marek Juza, die al jarenlang trouw bouwt aan de status van zijn band. Overduidelijk is hij daarbij geïnspireerd door bands als Saviour Machine en The Awakening. In de melancholische teksten worstelt Metus met persoonlijke issues en een niet-perfecte wereld. Gelijktijdig hunkert Metus naar schoonheid en het eeuwige leven. Daarbij maakt de band zo nu en dan gebruik van Bijbelse teksten, zoals ook Saviour Machine dat doet. Dit belooft een show te worden die je simpelweg moet komen ervaren.

 

ASKARA (CH)

progressive doom-rock

Het gaat goed met Askara. De jonge band uit Zwitserland bevindt zich nadrukkelijk in de spiraal naar boven. En dat is terecht, want de band werkt daar hard voor. Het avontuur van Askara begon in 2013, toen een nummer verscheen op de sampler 'Heavy Metal Nation IX'. Dat viel in de smaak en de Zwitsers bouwden hun repertoire stapsgewijs uit. In eigen land kreeg de band steeds meer voet aan de grond, zeker na de release van hun debuut-album 'Horizon Of Hope' in 2016. Maar Zwitserland is klein en Askara wilde meer.

In het najaar van 2018 kreeg de band de kans zich aan een groter, internationaal publiek voor te stellen. Askara ging mee als support op de 'Alba'-tour, met de populaire Italiaanse gothic-metal band Sleeping Romance als headliner. Het zette Askara nadrukkelijk op de kaart en de band plukt inmiddels de vruchten van de tour. Daar mag het Brainstorm Festival ook toegerekend worden. Het is een nieuwe stap voor de band om zich aan een groter publiek te presenteren. Dat doen ze vol overgave, dus zorg dat je aanwezig bent wanneer Askara op zaterdagmiddag de tweede festivaldag op de mainstage opent!

HYPERSONIC (ITA)

symphonic power-metal

Helemaal onbekend is Hypersonic in Nederland niet. Deze sympathieke Italiaanse band was eerder in ons land te bewonderen. Op het Brainstorm Festival stellen we de band voor aan een breder, deels nieuw publiek. Bovendien komt de band over met een nieuwe zangeres. Zodoende belooft deze show een hernieuwde kennismaking met Hypersonic te worden.

Met hun album ‘Existentia’ werd Hypersonic in 2016 opgemerkt in het buitenland en kreeg de band de kans om diverse internationale shows te spelen. Middels het Brainstorm Festival hopen de Italianen zich verder in de kijker te spelen. Bovendien is er nieuw materiaal op komst. Want het verhaal is nog niet klaar!

MONOGRAF (NO)

post-rock

Wanneer één van de leden van de Noorse cultband Antestor zich mengt in een nieuwe post-rock band, dan zijn de ogen op je gericht. Monograf is de naam van het gezelschap, dat zich in de schaduw van hun succesvolle landgenoten van Leonov ontwikkelt. Die band stelden we al voor op het Brainstorm Festival, en dit jaar valt die eer ten deel aan Monograf.

De Noorse rock van de band is doorspekt met folk-muziek. Daarmee creëert Monograf een spannende mix die aansluit, getuige de positieve recensies die overal in Europa worden geschreven over het debuutalbum ‘Nadir’. In Noorwegen heeft men de band ook live reeds ontdekt. Wij helpen ze een handje om ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Dit wordt speciaal!