PYRAMAZE (DK/USA)

progressive metal

Direct na de oprichting in 2001 door drummer Morten Gade Sørensen (Wuthering Heights, Anubis Gate) wist Pyramaze de aandacht te trekken. Achter de microfoon nam namelijk Lance King (Balance of Power) plaats. Na twee albums gaf hij het stokje over aan Matt ‘Iced Earth’ Barlow, wat Pyramaze opnieuw in de schijnwerpers plaatste.

Na een break keerde de band in 2015 sterk terug. Er werd een deal gesloten met Innerwound Recordings (Leah, Wind Rose, Angel Nation) en met ‘Disciples Of The Sun’ koos Pyramaze voor heerlijke melodic metal met een meer progressieve sound. Die sterke combinatie werd in 2017 vervolgd met ‘Contingent’, wat resulteerde in een co-headliner show op Progpower Europe.

Oh ja, en als gitarist stapte producer Jacob Hansen (Epica, Kamelot, Volbeat) de band in. Alleen al de kans om hem live aan het werk te zien is iets waarvoor de liefhebbers van progressieve metal graag naar Apeldoorn zullen afreizen. Bovendien is de show op het Brainstorm Festival de enige kans om Pyramaze dit jaar op de planken te zien in Nederland. Niet te missen!

POWER QUEST (UK)

power-metal

The story of Power Quest is closely related to that of DragonForce. Actually you can see Power Quest as the younger brother of the English power-metal superpower. This comparison is based on the fact that founder Steve Williams was once a band member of DragonForce. In 2001 he started his new adventure with Power Quest, and twelve years later he pulled the plug. For three years it is quiet, but then the English return.

Innerwound Recordings (Leah, Pyramaze, Angel Nation) released its new album 'Sixth Dimension' in 2017, with which Power Quest continues to be relevant. The catchy power-metal is very well received, and the band pulls through England as a support of - yes - DragonForce. Beautiful shows also followed in Sweden and even Japan.

At the Brainstorm Festival, Power Quest will show what they are good at: entertaining the public with a high quality portion of power-metal. Musically, the band is so well put together that fans of other genres still have to take a look. Extra special: this will be the first Dutch show of Power Quest since their reunion!

SIGNUM REGIS (SK)

power-metal

Signum Regis komt terug naar Nederland! De band was de voorbije jaren diverse keren te zien op de podia in ons land en stond ook al eens op het Brainstorm Festival. Toch dateert hun laatste show op Hollandse bodem alweer van maart 2016. Reden genoeg dus voor een herhaling.

De Slowaken wisten de laatste jaren aan de hand van Ulterium Records snel naam te maken. Ook kwam er stabiliteit in de line-up, met de komst van zanger Mayo Petranin. Daarvoor maakte de band gebruik van wisselende zangers waaronder Göran Edman (Yngwie Malmsteen), Matt Smith (Theocracy) en Thomas L. Winkler (Gloryhammer).

Met hun vlotte power-metal en makkelijk meezingbare refreinen is Signum Regis op voorhand een niet te missen band op het Brainstorm Festival. Te meer omdat de band keer op keer een uitstekende live-show weet neer te zetten. En het is de enige kans dit jaar om de band live aan het werk te zien in ons land!

ANGEL NATION (UK/FIN)

gothic-metal

Met Angel Nation halen we een bijzondere band naar het Brainstorm Festival. Achter de microfoon van de Engelse gothic-metal band staat namelijk niemand minder dan Elina Siirala, de huidige zangeres van Leaves' Eyes. Dat gegeven alleen is al genoeg reden om Angel Nation te komen bekijken. Maar er is meer aanleiding: de band is gewoon ontzettend goed.

De band werd in 2011 opgericht door zangeres Elina. Zij koos destijds voor de naam EnkElination, waarbij het Finse woord 'enkeli' staat voor 'angel'. Pas in 2016 werd de naam veranderd in Angel Nation, waarna de band een contract tekende bij Innerwound Recordings (Leah, Power Quest, Pyramaze). Aan live-ervaring geen gebrek, zo stond de band reeds op Camden Underworld en Bloodstock Open Air.

Na het vertrek van Liv Kristine bij Leaves' Eyes werd Elina gevraagd als zangeres voor de populaire gothic/viking metalband. Zij tourde in 2016 met de band door de Verenigde Staten. In 2017 volgde een tour met Sabaton. Maar nu is Elina terug met haar eigen band Angel Nation. En het Brainstorm Festival heeft de enige Nederlandse show dit najaar. Verplichte kost!

LEONOV (NO)

post-rock

Wie in 2016 het Brainstorm Festival bezocht en zaterdagmiddag tijdig in de grote zaal aanwezig was, zag daar een pareltje aan het werk op het podium: Leonov. De band kreeg met hun post-rock in combinatie met indringende zwart-wit-beelden de zaal meteen stil. En dat bleef het gedurende hun hele set. Een luid applaus was hun deel.

Afgelopen jaar kwam Leonov terug naar ons land, ditmaal voor een show op het female metal event FemME in Eindhoven. Ook daar wist de band tal van nieuwe fans aan zich te binden. En nu Leonov nieuw werk beschikbaar heeft, is een show op het Brainstorm Festival een logisch vervolg.

Om er weer een speciale ervaring van te maken, wordt het concert gehouden in de theaterzaal. In een relaxte sfeer kunnen de atmosferische muziek en de heldere zang van Tåran Reindal extra doordringen. Dit wordt onvergetelijk!

DESPICABLE HEROES (NL)

metalcore/death-metal

Het zijn echte helden, de jongens van Despicable Heroes. De voorbije jaren heeft de band keihard gewerkt en dit jaar kwam daar de beloning: de band won de Metal Battle! Zowel de publieksprijs als de juryprijs gingen naar de mannen uit Barneveld en omgeving. Ineens stond Despicable Heroes op de kaart. Het lijstje festivals waar de band welkom is, groeit met de week. Stonehenge, Freakstock, Baroeg Open Air, allemaal halen ze de helden binnen.

Dat de Despicable Heroes veel in hun mars hebben, wist wij al langer. De band stond niet voor niets eerder op de planken bij het Brainstorm Festival. En nu ze de Metal Battle hebben gewonnen, geven wij hen graag opnieuw de kans om te schitteren. Muzikaal belooft dit een mooi feest te worden. De metalcore van voorheen is anno 2018 meer en meer doorspekt met death-metal, waardoor een muur van geluid ontstaat. De haren mogen los en geef deze helden een waar heldenontvangst!

OPUS IRAE (DE)

symphonic black-metal

Met Opus Irae halen we een verrassende band in huis die liefhebbers van extreme, symfonische metal zal verwennen. Dit najaar verschijnt het langverwachte debuut-album van deze Duitsers via het Zweedse cultlabel Endtime Productions. Kwaliteit dus gegarandeerd!

Opus Irae draait al even mee in de metalscene, en was ook reeds twee keer in Nederland te zien. Dat leverde de bands de eerste trouwe fans op in de Lage Landen. En met hun show op het Brainstorm Festival zullen de heren en dame heel wat nieuwe zieltjes winnen.

Bijzonder is dat de band – naast hun black-metal show op de mainstage – ook een optreden verzorgt in de theaterzaal. Daar geen black-metal, maar de nadruk komt hier te liggen op het klassieke en symfonische aspect van de band. Ook dat wordt een belevenis!